Noorkokkade võistlusel, mis toimus 25. Eesti kokkade meistrivõistluste raames, võidutses Pärnumaa kutsehariduskeskuse (PKHK) õpilane Andra Holland. Hollandit abistas koka eriala teise kursuse õpilane Karmo Kiviste.
Konkursi peaeesmärk oli propageerida eriala ja teadustada õpilastele täisväärtusliku toidu tähtust nii enda kui kaaskodanike ehk tulevaste klientide toidulaual. Võistlus võimaldas kutseõppeasutuste õppuritel näidata erialaseid oskusi ning tõsta toitlustusvaldkonna kutsehariduse taset ja mainet. Noorkokkade tööd hindasid peakohtunik Daniel Ayton Inglismaalt, Jarmo Huuhtanen Soomest, Koit Uustalu Eestist, Kjell Patrick Ormen Johnsen Norrast ja Eduart Bajraktari Kreekast.
"Võistluseelne aeg ja eilne finaalpäev olid väga pingelised. Tuli välja mõelda toidukorvist lähtuvad toidud," rääkis PKHK kutseõpetaja Taisi Talviste. "Kahe tunni sisse pidi mahtuma Eesti 100 aasta juubeli vääriline pidulik pearoog pardikoivast ja poolteise tunni sisse järelroog, kus kohustuslikud toorained olid Nopri talu kohupiim ja must leib," tutvustas Talviste võistluste käiku. "Hilinemine oleks vähendanud punktisummat."
Noorkokkade võistluse ülesanne
Valmistada pidulik roog, arvestades järgnevaid tingimusi.
Kohustuslikud toorained
Pearoa kohustuslik tooraine: pardikoib.
Järelroa kohustuslikud toorained: Nopri kohupiim, must leib.
Võistluse toidukorv
Liha: pardikoib (kuni kaheksa koiba koos kondiga).
Köögiviljad: kartul, porgand, peet, pastinaak, varsseller, juurseller, mugulsibul, valge, šalottsibul, pudelkõrvits, spargelkapsas, roheline suvikõrvits, küüslauk, porrulauk, lillkapsas, valge peakapsas, tomat, värske pikk kurk, punane tomat, punane paprika.
Värsked ürdid: till, lehtpetersell, tüümian, koriander, rosmariin, värske spinat, mini, murulauk.
Piimatooted ja rasvained: Nopri 3,8–4,4protsendine talupiim Kodutunne, Nopri kohupiim, köögikoor (15 protsenti), Nopri rõõsk koor (35 protsenti), taluvõi (82 protsenti), kanamuna, rafineeritud rapsiõli, esimese pressi oliiviõli.
Kuivained: nisujahu, odrajahu, maisitärklis, kartulitärklis, tatar, kaerahelbed, odrakruup, metsapähklid, kõrvitsaseemned, valge kristallsuhkur, kamajahu, Kalevi tume küpsetusšokolaad (70 protsenti), Kalevi valge küpsetusšokolaad, must leib, kuivatatud must ploom, rosinad.
Puuviljad ja marjad: punane hapukas õun, pirn, sidrun, värske maasikas, külmutatud jõhvikad, külmutatud astelpaju.
Maitseained: peenike sool, must jahvatatud pipar, must jahvatamata pipar, tähtaniis, kaneelikoor, loorber, muskaat, kadakamari.
Muu: Põltsamaa sinep, mesi, želatiin (pulber), punaveiniäädikas.
Alkohol: valge vein, punane vein, Vana Tallinna liköör (40 protsenti).
Merili Cherry (Pärnu Postimees, 26.10.2017)