Eva-Marie sekretäri praktikal Maltal

by Liisi Kruusimägi

Eva-Marie Luts käis sekretäri praktikat sooritamas Maltal. Loe rohkem Eva-Maria praktika kohta allpool olevast kokkuvõttest. 
Praktika toimus ajavahemikus 31.03-01.05.2019 Maltal. Praktika eesmärgid olid võõrkeeleoskuse kinnitamine, suhtlemisoskuste arendamine rahvusvahelises keskkonnas, uute kultuuride tundmaõppimine ja iseseisvalt toimetulemine.
Praktikal olin ma asutuses nimega English Language Academy. Täpsemalt on see keeltekool, kus õpetatakse igas vanuses ja igalt poolt maailmast inimesi paremini inglise keeles suhtlema. Korraga on nii individuaalõppijaid kui ka suuri gruppe.
Uued õpilased peavad esmalt tegema kirjaliku ja suulise testi, et määrata, mis taset enne õppima asumist omatakse. Selle põhjal jagatakse õpilased gruppidesse, kas algajad või edasijõudnud. Suurem osa õpilasi õpib seal nädal aega, aga on ka neid, kes arendavad oma oskusi ka kolm kuud. Lõpuks viiakse läbi eksam ja jagatakse õpilastele nende tunnistused/sertifikaadid, mis tõendavad, mis tasemeni antud õpilane jõudis.
Minu peamisteks ülesanneteks olid tervituspakkide kokkupanemine, mis jagati välja kõigile uutele õpilastele, õpilaskaartide tegemine, kohaloleku kontrollimine, vahetundidel õpilaste nõustamine ja aitamine, teadete väljaandmine, kui mingil töötajal kas majutus- või raamatupidamisosakonnast oli vaja teatud õpilasega rääkida, sertifikaatide tegemine ning kooli esindamine ringkäikudel. Viimane oli ülesanne, mida mulle väga meeldis teha.
Antud perioodil, kui olin praktikal, külastas kooli 4-5 suurt gruppi õpilasi Prantsusmaalt ja Itaaliast vanuses 13-18. Kõige väiksem grupp oli 23 liikmeline ja kõige suurem 46 liikmeline. Kool pakub võimalust lisaks tundidele broneerida ka ringkäike koos giidiga. Nad peavad oluliseks, et keegi esindaks kooli ja sõidaks grupiga kaasa. Selle tõttu olid minu kolm esimest nädalat väga aktiivsed, aga mul ei olnud selle vastu midagi. Lisaks minule oli praktikal veel kolm õpilast ja me jagasime kõik võrdselt omavahel ära, kes mis grupiga mis päeval kuhu läheb. See oli väga põnev, sest kõik need vaatamisväärsused olid alguses ka mulle uued. Suhelda ma õpilastega sain ainult inglise keeles, sest prantsuse ega itaalia keelt ma ei oska. Õnneks ei olnud õpilased ega nende õpetajad selle vastu. Ühe grupi puhul tulid õpetajad minu juurde ja palusid, et ma julgustaks õpilasi inglise keeles rohkem suhtlema. Siiski pean ütlema, et hiljem tegin prantsuse keelega tutvust, sest kolm minu sealset töökaaslast olid prantslased ja tahtsid mulle väga enda keelt õpetada.
Ühe grupi puhul oli mu vastutus väga suur. Kuna nad olid 13-14 aastased ja ööbisid võõras riigis perede juures, kes olid nõus neid vastu võtma, palusid nende õpetajad, et õpilased tuuakse kooli töötajate poolt hommikul perede juurest kooli ja hiljem tagasi. See oli ka kõige suurem grupp – 46 liikmeline. Siis küsitigi minult abi. Õpilased jagati erinevate töötajate vahel ära ja ma pidin tutvust tegema kuue erineva perekonna aadressidega, kus antud õpilased ööbisid. Nendel päevadel tulin kodust varem tulema, et jõuaksin kõik kuus kohta läbi käidud ja et jõuda kella üheksaks kooli. See oli närvesööv katsumus, aga tulin toime.
Üks probleemsituatsioon mis mul esines oli see, et päeval mil jõudsin Maltale, suutsin ma maha kukutada oma telefoni, mis peale seda enam ei töötanud. Parandus oleks maksma läinud palju ja seega olin nädal aega ilma telefonita, aga tulin toime. Sellega aitas õnneks mind mu pere, kes saatis kodust mulle Maltale telefoni, mida sain kasutada.
Õpilastele, kes sooviksid osaleda välispraktikal Maltal, soovitan endaga alati kaasas kanda veidi sularaha, sest väikestes nurgapoodides ei lasta tihti kaardiga maksta, kui arve on alla kaheksa euro. Samuti võtab ühe teatud panga makseautomaat teenustasu 4 eurot, kui on vaja raha välja võtta.

Ühistransport hilineb väga tihti ja kui bussijuhi arvates on buss liiga täis, siis ta ei peatugi. Üldiselt on Malta tore riik, kus viia läbi praktikat ja hakkama saab ka vähese inglise keele kogemusega.

Sarnased postitused