Erasmus+ programmiga käisid Anneliis Tšitškan, Kärt Elmend ja Maria Korsten kokapraktikal Maltal. Kõik praktikandid olid õppepraktikat sooritamas sama restoranis-L ´Artiglio Ristorante`s. Loe rohkem nende õpirände kohta Maria kokkuvõttest allpool.
Sooritasin praktika Maltal, L´Artiglio Ristorante`s, vahemikus 03.02.2019 – 06.03.2019. Eesmärgiks oli parandada inglise keele oskust, tõsta oma erialaseid oskusi ja pädevusi kokana ning õppida tundma Malta rahvuskööki.
L´Artiglio Ristorante on väike neljakümne kohaline restoran, mis kuulub La Falconeria hotelli alla. Seal saab nautida hommiku-, lõuna-, õhtusööke ja maitsvaid jooke. Menüü on võtnud mõjutusi itaalia-, vahemere-, euroopa- ja kaasaegsest köögist ning hinnad jäävad vahemikku 20-60 eurot. Restoran arvestab ka allergikutega. Süüa saavad nii veganid kui ka vegetaarlased. Köögitööd juhib suurepärane peakokk Janine Camilleri.
Minu roll köögis oli abikokana. Aitasin teha ettevalmistustöid. Töötasin koos külmköögi kokaga, valmistasin leivakorve ette ja serveerisin esimese käiguna välja minevaid ampse. Samuti valmistasin ka retseptipõhiseid toite.
Õppisin enda jaoks uusi tehnikaid – kalmaare ja kaheksajalgu puhastama. Sain huvitavaid retsepte, tutvusin Malta rahvusköögiga. Kõige rohkem arendasin erialast inglise keele oskust.
Probleemsituatsioone õnneks ei tekkinud. Töökeskkond oli meeldiv ja sõbralik. Kõik abistasid kõiki. Kommunikatsioon oli hea ja keegi ei pannud pahaks, kui ma mingi hetk näiteks aru ei saanud, mida mulle räägiti. Pigem oldi vastutulelikud ja vajadusel seletati teist moodi ja lihtsamate sõnadega.
Mina jäin oma reisiga väga rahule. Korraldusliku poole pealt sujus kõik suurepäraselt. Emotsioonid ja mälestused on väga positiivsed. Kindlasti soovitan välispraktikat kõikidele teistele.
See on hea kogemus edaspidiseks eluks ja enda proovile panekuks. Samuti jäi aega ka mööda Maltat ringi seigelda, uusi paiku avastada ja soojemat ilma nautida.