Elerin ja Alex kokkamas Maltal

by Liisi Kruusimägi

Elerin Uustamm ja Alex Tihhonov käisid kokapraktikat tegemas Erasmus+ programmiga Maltal. Alex praktiseeris õpirändes restoranis nimega L’Artiglio. Elerin tegi enda õppepraktikat ettevõttesse Patakka, mis koosneb hotellist ja restoranist.
Ülevaate nende õpirändest saad Elerini õpirände kokkuvõttest. Mina (Elerin) läksin praktikale ettevõttesse Patakka, mis on restoran, kus hommikusöögiks on buffee, aga on ka võimalik tellida eraldi omal valikul hommikusöök. Õhtusöök oli a la carte menüü järgi. See asus Vallettas, mis on Malta pealinn. Igapäevaselt oli restoranis söömas umbes 60 inimest. Köögis töötas koos minuga kolm kokka. Kokad võtsid väga hästi mind vastu ja nad ei pahandanud, kui ma kogemata mingi äpardusega hakkama sain.
Esimesed päevad olid väga stressirohked. Mulle seletati kohe ära, kuidas asjad köögis käivad ja mis kus asub, tehti ka tuttavaks töötajatega. Alguses oli raske neid mõista, kuna nende aksent on inglise keelest erinev, ja seetõttu tundsin end sellepärast natuke halvasti. Varsti harjusin ära ja juba nädala pärast usaldati mind toite tegema ja tellimusi täitma.
Alguses esimesel nädalal mind vaadeldi, et mis võimetega ma olen ja millega ma hakkama üldse saan. Tegin tavalisi ettevalmistusi järgmiseks päevaks või siis aitasin neil tellimusi valmistada.
Teisel nädalal hakkasin tegema toite ja selleks ajaks oli mul juba menüü ning toitudes olevad koostisosad peas. Olin ka aksendiga ära harjunud ning töötasin vastavalt vajadusele, mida mul teha paluti. Peakokk pakkus mulle, et võiksin mõnikord töötada õhtustes vahetustes, et saada rohkem kogemusi.
Kolmandal ja neljandal nädalal sain ma tööga juba suurepäraselt hakkama ja äpardusi ei juhtunud enam. Kokad olid väga rahul minuga.
Köök oli üldiselt puhas ja vastas nõuetele. Kokad nõudsid alati puhtust ja peale iga söögi valmistamist töökoha korrastamist. Mulle meeldis see, et köök polnud eriti suur ja inimesed ei näinud, kuidas me süüa teeme. 

Kindlasti sain Maltal juurde julgust, et inimestega suhelda võõrkeeles. Neid hämmastas, et ma ei osanud alguses pannil toite teha ilma lusika või lapatsita. Seega nad õpetasid mind tulema toime ilma abivahenditeta. Alguses olin ka kartlik suure tule ees, mis pannilt tuli flambeerides, aga sellest hirmust sain harjutamise käigus kiirelt üle.

Sarnased postitused