Casper Gregory Tanner Leies ja Eliise-Marite Siimann käisid pagari õppepraktikat tegemas Prantsusmaal. Rohkem nende ägeda õpirände kohta saad lugeda allpool olevast Eliise kokkuvõttest.
Praktika toimus ajavahemikus 16.märts – 16.aprill 2019 Prantsusmaal, pagariäris Les pains de gaujac. Mind õpetas seal terve pagarikoda aga kõige rohkem tööd tegin ma koos Richard Andreuga ja tema on ametilt pagar. Praktika eesmärkideks olid minu jaoks tutvumine teise riigi küpsetistega, kodusemate vahenditega töötamine. Valisin välispraktika, kuna see on hea võimalus tutvumiseks erinevate kultuuride ja välismaiste küpsetistega. Praktika eesmärkidest lähtudes oli välismaale minna vägagi hea otsus.
Les pains de gaujaci tegevusvaldkonnaks oli toitlustus, täpsemalt pagari- ja kondiitritooted. Kohvik on avatud esmaspäevast-laupäevani kella 06:00-20:00 ja pühapäeval 06:00-13:30. Töötajad alustavad tööd kell 04:00, aga, kuna kõik lahkusid seal eriaegadel, ei oska ma täpseid töötunde öelda. Tööl oli korraga kõige rohkem peale minu ja mu praktikakaaslase Cregory veel 7 inimest. Töökorraldus oli vahetustega töö, töötajad olid jagatud kahte gruppi, ühel nädalal oli üks grupp ja teisel teine. Ajavahemikus 10-12 lahkusid osad töötajad ja 1-2 töötajat tuli tööle. Tööruumideks olid köök, ahjuruum, 2 külmladu, nõudepesuruum, riidepesuruum ja 2 riietusruumi. Köök oli jaotatud kondiitri- ja pagari pooleks. Köögis oli neli taignamasinat, üheksa ahju, baguetteide valmistamise masin, rullimismasin, sügavkülmikud, taignajaotur, pliidid, fritüür, kraanikausid, tavalised külmikud jne.
Meeldejäävaim kogemus oli väikeste keedutaignast pallikeste pritskotiga pritsimine. Mu õpetaja Richard näitas ette, kuidas neid tegema peab ja läks ise suhkrupärleid tooma, aga kohe kui ta läinud oli, sai mul tainas pritskotist otsa. Mõtlesin, et täidan ise selle pritskoti ära. Kui raske see ikka olla saab? Minu õnnetuseks oli see tainas vägagi kleepuv ja ei tahtnud kraba küljest lahti tulla. Lõpuks peale suurt jamamist olid kõik kohad seda tainast täis, Richard õnneks kaua ära ei olnud. Kui ta tagasi jõudis, siis ta naeris ja aitas mind. Ma õppisin kondiitri töö kohta väga palju. Töövahendid polnud just esmaklassilised, aga minu eesmärgiks oligi õppida kodusemate vahenditega töötama. Töö leidmine oli minu jaoks kõige keerulisem, kuna kõigil oli nii ettemääratud töö. Ma pean arendama oma julgust ja enesekindlust, samuti pean ma rohkem ütlema “ma suudan ja oskan”, mitte vastupidist. Probleemsituatsioonides suutsin rahulikuks jääda ja kriitikat hästi vastu võtta. Praktikajuhendajaga sain väga hästi läbi, konflikte meil ei tekkinud.
Praktikakoha määras mulle kool. Kuna käisin välispraktikal, ei pidanud ma ka ise ühendust võtma oma ettevõttega.
Praktika kogemus oli super! Mulle meeldis väga, et sain rääkida inglise keeles ja olla teises keskkonnas. Kindlasti soovitaksin välispraktikat noortele, kellel on peale hakkamist ja suur soov reisida, kuna välispraktikal saab peale töö tegemise nii palju muid asju veel teha. Tunnen, et peale seda kogemust oleksin valmis pagaritööd alustama. Vive La France!