IT eriala õpilased Markus, Karel-Denis ja Renori Hollandis

by annamarie

IT eriala õpilased Markus Lehtla, Karel-Denis Martila ja Renori Mikkus veetsid oma praktika Hollandis, Leeuwardenis.

Välispraktika Hollandis avas ukse maailma, kus ajalooline arhitektuur ja moodsad linnad sulanduvad harmooniliselt, samas andis võimaluse õppida ja kasvada rahvusvahelises keskkonnas, sukelduses rikkalikku kultuuripärandisse.

Poisid ise kirjeldavad oma praktikat nii:

“Praktika toimus 01.11.2022-26.01.2023 Hollandis Leeuwardeni IT firmades nimedega Digitale Werkplaats, Open Source Lab. Kohapeal olid meie juhendajateks Peter Miedema Friesland Collegest ning Ritske Jan Merkus. Töötasime esmaspäeviti ja reedeti kõik koos Digitale Werkplaatsis, ülejäänud päevad töötasime seal koos Keironiga ning Lauri töötas ülejäänud päevad Open Source Labis.
Digitale Werkplaats tegeleb erinevate IT alaste probleemide lahendamisega nagu näiteks veebilehe loomine ja optimiseerimine ning aitavad tagada parema turvalisuse sinu tarkvaras ja võrgustikus. Esmaspäeviti ja reedeti pidime grupiga koos looma ühele projektile töötava infrastruktuuri. Ülejäänud päevad aitasime arendada ühte Hollandi valitsuse poolt loodud veebilehte, mille eesmärk on jälgida, salvestada ja analüüsida infosüsteemide olekut. Samal ajal tegeles Lauri virtuaalmasinate ülesseadmisega õpilastele ning Proxmoxi serveri halduse ja arendamisega. Digitale Werkplaatsis oli neil oma väike vaikne hubane kontor, kus töötavad väga toredad ning abivalmid inimesed.
Hollandis me õppisime üsna palju. Näiteks on nende töökultuur sarnane meie omaga. Neil on väga palju vaba aega ning vabadust tegeleda, nii nagu nad ise soovivad. Vabal ajal liikusime palju mööda linna ringi, ning nägime nende liikluskultuuri, mis erines meie omast väga. Kõige meeldejäävaim elamus oli Qlimax, mis on üks suurimatest hardstyle festivalidest. Koolist õpitu aitas väga kaasa töö tegemisel ning ilma nende teadmisteta poleks me hakkama saanud. Arvame, et juurde tuleks õppida suures hulgas programmerimist, kuna tänapäeval vajatakse IT valdkonnas väga palju programmeerijaid, kuid nende hulk on samuti väike. Probleemsetest situatsioonidest tulime päris hästi välja, näiteks kui olime Lauriga Amsterdamis 18 tundi lõksus, siis proovisime säilitada rahu ning nautisime seda mida nautida oli. Praktikal oleksime soovinud natukene rohkem sisukamat tööd ning abi.
Välispraktikale minnes soovitame õppida natuke sihtriigist ning linnast. Kui me läksime sinna polnud meil õrna aimugi, kus midagi oli või mida üldsegi teha sai. Muidugi eks seal olles saab ka otsida, kuid ennem teada on palju parem. Soovitame vägagi minna välispraktikale, sest sealt saad vajalikke kogemusi nii eluliselt kui ka tööalaselt.”

 

Vaata ka allolevat poiste vlogi!

Sarnased postitused