Elektroonika ja keevituse kutseõpetajad Taani partnerkoolis CELF

by Karmen Torin

Loe kutseõpetajate Allan Kauge ja Marek Aleinik`u töövarjutamisest Taani partnerkoolis: 

RIIK, PARTNER: 

Taani, CELF ( https://www.celf.dk/ )

TÖÖVARJUTAMISE KOHT (ASUTUSE NIMI): 

CELF, Kringelborg Allé 7, 4800 Nykøbing F. DENMARK

PERIOOD: 23.-29.04.2023

CELF pakub kursusi õpilastele alates 4. klassist, kutseõpet 27 erialal, kahes kõrgkoolis ja gümnaasiumi astmes asudes kolmes linnas ( Nykøbing Falster , Maribo ja Nakskov) mis asuvad kahel saarel (Falster ja Lolland). CELF-is õpib ligi 4500 õpilast, töötajaid on 240 kellest 2/3 on pedagoogid. Kui õpilane elab kaugemal kui 1,5 tunni teekond on tal õigus majutuda tasuta õpilaskodus kus on 166 kohta.

Meie külastasime Nakskov ja Nykøbing Falster linnakuid kus tutvusime elektri-, metalli-, mootorliikurite-, ja puidutööde praktiliste tööde baasidega ning teoreetilise õppe klassidega mis asusid vahetult töökodade kõrval.

Kõik Taani kutseõppurid läbivad õpet alustades 20 nädalase baaskursuse millele järgnevad vaheldumisi ettevõttepraktika ja kooli põhiõppe perioodid, kogukestusega 3-4 õppeaastat. 

Tüüpiliselt on õpilased koolis 1/3 ja praktikal 2/3 õppeajast. 

Kui õpilane ei leia praktika ettevõtet siis teeb ta oma praktilised tööd kooli töökodades.

CELF-is on kõik õppematerjalid ja –juhendid kasutatavad digitaalse õppeinfo süsteemi kaudu, mis võimaldab muuhulgas jälgida iga õpilase tehtud ja arvestatud tööde hulka.

Baaskursuste gruppides on kuni 35 õppurit kes saavad teostada samaaegselt ka praktilisi töid. Vaadeldud elektritööde grupi 35-st õpilasest oli poole aasta pärast õpet jätkamas 29 õpilast.

Koolis toimuv teoreetiline ja praktiline õpe vahelduvad sama õppepäeva sees võimaldades omandada vajalikud teadmised ja oskused omavahel seostatult. 

Elektritööde valdkonnas muudeti 2015 Taanis kohustusliku õppe mahtu väiksemaks võimaldades õpilastel valida huvi pakkuvad valdkonnad ja edeneda nendes põhjalikumalt. Kui valitud valdkonda antud koolis ei õpetata on õpilasel võimalus valida õpingute jätkamiseks teine õppeasutus. 

Elektritööde õpet viivad läbi 10 õpetajat keda juhendab ja toetab üks osakonna juhataja. Sama õpetajate ja juhataja suhe võiks olla rakendatud ka PKHK-s, et tagada erialade kaasaegne tase.

CELF-is on metallitööde õpe laiapõhjaline, õpilased saavad kogemusi kõikide keevitamistööde, lukksepatööde ja metallide töötlemise osas. Kasutusel on mitmed mehhaniseeritud ja automatiseeritud metallide töötlemise seadmed. Näiteks plasmalõikus, CNC freespink, robotkeevitus, rull- ja valtspink, metallide tõsteseadmed nagu kahveltõstukid, sildkraanad ja konsoolkraanad. 

Metallitöökoja kõrval on projekteerimise tarkvaraga varustatud arvutitega õppeklass. 

Õpilaste esmaõppe praktilised tööd on mitmekesised ja keerulised ning nende teostamine nõuab suurt pingutust, tähelepanelikkust ja keskendumist. 

Puidutöökoja arvuti ja suure ekraaniga lahendus võimaldab näha suurendatult ja detailselt teostamisel oleva sõlme kuju ja mõõtmeid.  

Külastasime Nakskovis CELF-i partnerettevõtet kes tegeleb metallitöödega. Üks meie õpilane oli 2022 aasta lõpus seal praktikal ja temaga jäeti väga rahule. Uued praktikandid on teretulnud ja võiksid  ettevõtte soovil kohal olla vähemalt kuu aega, et paremini sotsialiseeruda ja tunnetada oma rolli ettevõttes. Ettevõte tutvustas meile oma uusi tootmisruume ning alustatud uut projekti kaugkütte sooja tootmise jaamas, kus renoveeritakse kahe soojusvaheti metalltorustik. 

Pilte ja videosid õpirändest näed SIIT

Sarnased postitused