Zero-waste kokkamise töötuba õpilastele

by Karmen Torin

📍Something’s Cooking! 📍

Pärnumaa Kutsehariduskeskus osaleb jätkusuutlikkusele ning zero-waste põhimõtetele keskenduvas Erasmus+ ECO-Tag projektis.

16.juuni 2023 harisime oma õpetajaid ja õpilasi ninast sabani tooraine kasutuse põhimõtetega!
Loengu ja praktilise õpetuse viisid läbi pagar-kondiitri kutseõpetaja Helina Kruusmaa ja koka eriala kutseõpetaja Herkki Ruubel! 

Koos valmistati 5 erinevat rooga: 

Karulauguvõiga kuklid

Eesmärgiks oli valmistada tooted kohalikest toorainetest. Taignas kasutasime vedelikuna võipiima ja kergitajaks hapusaia juuretist. Maitseained ja kuivained ostsime pakendivabalt biomarketist.

Apelsinikook

Õpilaste ülesandeks oli valmistada sellistest toorainetest kook, mille valmistamisel ei tekkinud jäätmeid või oli võimalik need kõik kasutada.

  • Apelsini kasutati täielikult
  • Kaunistamisel kasutati fritüüritud põdrasammalt ja kohaliku talu maasikaid.
  • Munakoored purustati lilleväätiseks.
  • Kuivained ja või osteti pakendivabalt.
  • Maitsestamisel kasutati mett ja vahtrasiirupit.

Ninast sabani – seapea ja kartul 

Seapeast valmistati kaks erinevat rooga, valmistades need kahel erineval viisil: esimese puhul järgiti tänavatoidu ja teise puhul fine dining stiili.

Tänavatoit 

Õpilastega koos küpsetati seapead 160 kraadi juures ahjus kolm tundi. Kõrvad olin varem eemaldanud ja nendest valmistati eraldi krõpsud.

Tahenenud liha suruti vormi. Hiljem lõigati tahenenud lihast väikesed kuubikud ja fritüüriti.

Kõrvale tehti turult ostetud kartulist krõpse. Selleks kasutati värskeid Eesti kartuleid, koos koortega. 

Fine dining

Fine dining roaks valmistati koos õpilastega seapeast rileti, mille juurde valmistati remulaadi karuluguõliga. Rilett on Prantsusmaalt pärit pressitud liharoog, mis näeb välja nagu sült, aga ilma želeeta. Karulauk oli samuti kevadel Pärnu maakonnast korjatud ja sellest valmistati õli. 🌍🔪🍽️

#ecotagproject #zerowaste #culinarycenter #sustainability #nosetotailcooking

 

 

 
 
 

Sarnased postitused