ENTREVET KOOSTÖÖ PROJEKTI ETTEVÕTJATE TÖÖTUBA 10.12.2024

by Teele Luks

10. detsembril 2024 toimus Pärnumaa Kutsehariduskeskuses ENTRVET koostööprojekti raames töötuba, mille eesmärgiks oli toetada ettevõtluse õpet kutsehariduses ja tuua õpilased lähemale reaalse ettevõtluskogemusega. Töötuba pakkus nii inspireerivaid esitlusi kui ka praktilist õppimist.
Projekti koordinaator tutvustas ENTRVET-i eesmärke: ettevõtlusõppe arendamine, õpilaste
ettevõtlikkuse suurendamine ja nende sidumine kohalike ettevõtjatega. 

Lauré Koogistuudio & Cateringist Delia Einla jagas oma inspireerivat teekonda ettevõtluses. Tema ettevõtlus algas 2007.
aastal pärast raskeid majanduslikke otsuseid. Ta tutvustas, kuidas on suutnud raskustega toime tulla, kui oluline on pidevalt ise õppida ja ennast täiendada ettevõtja ning spetsialistina. Lisaks julgustas ta mõtlema laiemalt, panustama klienti ja mitte alla andma- kui üks uks sulgub, siis teine avaneb.
Teise ettevõtjana jagas oma kogemust Katrin Vaht: Kata & Omad ettevõttest. Katrin Vaht rääkis, kuidas ta alustas oma ettevõtmist Pärnus, pakkudes koduseid kooke, pirukaid ja kringleid. Tema kogemus näitas, kuidas töötukassa tugi aitas tal ettevõtjana alustamist lihtsustada ja turule siseneda. Lisaks kinnitas ta, kui oluline on leida teenuseid, tooteid, mida turul veel ei pakuta ning teha asju südamega. Katrin pakub oma ettevõttes teeõhtuid, kus tutvustab etiketti ja pakub hõrgutavaid
suupisteid.
Peale hõrgutavate koogipiltide ja maiustuste nägemist oli kord Olavi Pulsti ja Jaanus Krassi käes, kes tutvustasid oma ettevõtmisi Toidunaut Foodtruckis ja Metsaääre Majutuses. Nad jagasid oma lugusid ja väljakutseid toitlustus- ja majutusettevõtluses ning rõhutasid kohaliku turismi ning toidukultuuri arendamise tähtsust. Lisaks tutvustasid and, kuidas koostöö kogukonnaga ja loovad lahendused on aidanud nende ettevõtetel kasvada. Räägiti ka, kust leida infot toitlustusettevõtetele kehtivate nõuete kohta ning AI kasutamise võimalustest ettevõtja vaates.
Töötoa praktilises osas viis Delia Einla läbi kondiitrialase töötoa, kus pagar kondiitri eriala õpilased
said kätt proovida tordikaunistuseks mõeldud hernelillede valmistamisel.
Tänu osalejatele ja ettevõtjatele oli päev täis inspireerivaid lugusid ja praktilist õppimist, mis tõstis esile ettevõtluse mitmekesisust ja väljakutseid. ENTRVET projekt näitab, kuidas praktilised töötoad ja ettevõtjatega kohtumised aitavad arendada kutseõppurite ettevõtlikkust. Sellised tegevused loovad sideme hariduse ja reaalse tööturu vahel ning annavad õpilastele väärtuslikku kogemust, mida nad saavad oma karjääri edendamisel kasutada.

Lisainfot ENTRVET projekti kohta leiate siit: https://www.hariduskeskus.ee/rahvusvaheline/entre_vet-entrepreneurship-education-for-vet/

Sarnased postitused