Õpetajad Taisi Talviste ja Heli Hinrikson käisid stažeerimas Hispaanias, Valencias 04.05-10.05.2019. Rohkem infot nende õpirände kohta saad allpool olevast kokkuvõttest.
Mina, Taisi Talviste ja Heli Hinrikson olime mais 2019 stazeerimas Hispaanias, Valencia hotelli NH Hotel Las Artes restoranis. Olime praktiseerimas nii hommikuses kui ka õhtuses vahetuses.
Toome mõned näited meie tööst hotelli restoranis.
Kella 8st tööle minnes valmistame ette hommiku- ja lõunasööki. Päeva sisse mahtus lõhe puhastamine aedviljanoaga, selle pakendamine fooliumisse, läikiv pool välja. Kile keerasime veelkord selle ümber. Poolitatud grilltomatid maitsestasime erinevate maitseainetega, peale puistasime seesamiseemned ning seejärel pandi need ahju küpsema. Apelsini, greibi fileerimine. Kiivi lõikamine. Sampinjonide froktodisain. Neljandiku meloni viilutamine, kaunilt nelinurksele vaagnale asetamine. Vorstide, paprika, baklazaani, suvikõrvitsa tükeldus vorstipatta omapere lõunale jne. Desserdiks serveeritakse marjad, keeks, jäätis.
Õhtusesse vahetusse praktikale minnes oli hommikupoolikul aega Valencia vanalinnaga tutvuda, nautida traditsioonilisi roogi Placa de Reinal. Valencia paellat, tapaseid- milleks serveeriti huvitavat toorainekooslust, apelsini-kreekapähkli salatit mustikatega, kanakroketit, pehme juustuanzoovise sandvitchi.
Tutvusime ka Valencia ooperimajaga.
Restoranis oli õhtuses vahetuses teine meeskond. Õnneks kõneles üks töötaja köögis inglise keelt. Vahel valitses köögis tohuvabohu.
Restoranis toitlustati muuhulgas gruppe. Nende menüü: eelroaks salat, mis koosnes salatisegust, grillkitsejuustust, kirsstomatitest, seemnesegust oliiviõliga- sellele oli veel lisatud kuiv aprikoos, rosinad. Kausiga serveeriti kõrvale Hispaaniale omaseid erinevaid saiu ja väikeseid kõrsikuid.
Millised tööülesanded meile veel jagati?
*Biskviidipõhjal vaniljekreemi lõikamine, serveerimine šokolaadilaastude ja puruga. *Väikeste kalmaaride grillimine 3min ühelt ja teiselt poolt. Sinna panime peale peterselliõli, loomulikult oliiviõli. Kalmaarid jäävad serveerimiseni marineeruma. Enne serveerimist küpsetatakse neid lühiajaliselt ahjus.
* Veiseliha praadimine, maitsestamiseks pannakse soolahelbed ja pipar pärast grillimist.
* Lambakarree grillimine.
*Õppisime, et oliiviõli valatakse viilutatud seapraelõikudele koos maitseainetega alles pärast naturaalse sealiha küpsetamist.
*Õli läheb ka marineeritud värskele kurgile.
*Pärmilehttaignast väikeste pulkade täitmine sibulamoosi- kaneel, apelsinimahl, suhkur- valgehallitusjuustu ribadega. Tuhksuhkur peale.
*Valmistasime croissantid, koorikleiva ampsudeks.
Nägime a la carte omleti tegemist, room service’i toitude- erinevate näkside, hispaania kartuli küüslaugumajoneesiga, tabasco, ketsupiga, valmistust.
*Friteeritud riisinuudlipesa pandi maitsestatult kaunistuseks aedviljade ja kalaga täidetud saiale.
*Liha lisandiks tehakse kooritud ja sektoriteks lõigatud väikeseid tomateid, need keedetakse sojakastmes, jne…
Päevad olid rõõmsad, põnevad. Restoraniköök jäi meelde tohutu jutuvadinaga. Hispaanlased on ülijutukad, päikeselised ja sõbralikud.
… ja oligi käes viimane päev, kui peakokk andis meile tagasiside ning jätsime nägemist, suudeldes korra vasakule ja korra paremale põsele. Kallistused.
Viimase päeva lõpus toimus kesklinnas Esmovia majas ‘finalmeeting’. Saime kinnitust Hispaania kultuuriruumis levinud iseenesest mõistetavale hilinemisele. Meil tuleb mainida, et Esmovia poolne vastuvõtja Diana oli väga abivalmis, rahvuselt rumeenlanna. Saime temalt praktikat tõendava sertifikaadi.
Hispaaniast ärasõidupäeval 10.05. on takso varahommikul kella 4st järgi. Lennuk väljub kodu poole kell 6.25. Tallinnas oleme kell 13.10. Lennu vahetus Frankfurdis. Jõudnud Tallinna, võtab meid vastu 9kraadine vihmane ilm, mida ei saa võrrelda Valencia 33 soojakraadiga.
Jäime õpirändega väga rahule. Aitäh Karmenile, Riinale ja peredele, et võimaldasite meil õpirännata- kogeda hispaanlaste töökultuuri, õppida nende toiduvalmistamise tehnoloogiaid ning kasutada hispaania keele algkursusel õpitut. Kindlasti soovitame teistel kolleegidel osaleda õpirändes!