Koka kutseõpetaja Herkki Ruubel Itaalias, “Italian traditional chef training” koolitusel juulis 2024

by Karmen Torin

Itaalia maitsete ja traditsioonide rännak

Suvi on kokkadele kibekiire aeg, kuid ka kõige pühendunumad peavad leidma hetki, et end laadida, inspiratsiooni koguda ja oskusi täiendada. Just seda tegi Eesti Peakokkade Ühenduse juhatuse liige, Bocuse d’Or maitsekohtunik, Toidutiimi hing ja Pärnu Kutsehariduskeskuse kutseõpetaja Herkki Ruubel, kes osales Albasse, UNESCO kultuuripärandi hulka kuuluva linna toidukultuuri südamesse viival koolitusel.

Koolitusele inspireeris elukestev õpe

„Mind ajendas koolituma veendumus, et areng on elukestev protsess. Mul oli võimalus täiendada end Itaalia köögi alal oma ala parimate juures. Meie peajuhendajaks oli Luciano Tona, kes on tõeline Itaalia kokanduse legend ja olnud õpetajaks paljudele nimekatele kokkadele, sealhulgas Massimo Botturale ja Enrico Crippale,“ jagab Herkki.

Eesti köögimaailm võib olla mitmekesine, kuid Itaalia toidukultuur on sügavalt juurdunud kohaliku identiteedi ja ajalooga. Koolitusprogrammi üks eesmärke oli süvendada osalejate arusaama Itaalia köögi regionaalsetest eripäradest ning siduda see tänapäevaste toidutrendidega.

Piemonte trühvlijahil ja kolme Michelini tärni elamus

Üks koolituse meeldejäävamaid hetki oli trühvlijaht Piemonte piirkonnas, kus Herkki sai osa kohalikust trühvliküttide traditsioonist. „Meie giid oli viienda põlvkonna trühvlikütt ning õppisime, kui olulist rolli mängib pinnas trühvlite kasvamisel. Eestis sobiv pinnas kahjuks puudub, mistõttu trühvlid siin ei kasva,“ räägib ta.

Samuti külastas Herkki kolme Michelini tärniga pärjatud restorani Piazza Duomo, mis asub maailma 50 parima restorani seas. „Olles Bocuse d’Ori maitsekohtunik, oli see minu jaoks loogiline valik. Kogu elamus, alates detailideni viimistletud roogadest kuni viiekäigulise õhtusöögi kogemuseni, oli erakordne.“

Õppereis, mis inspireerib tulevikku

Koolitus hõlmas ka töötube Itaalia klassikaliste toitude valmistamiseks, nagu Ravioli del Plin, Fassona veisefilee Albese stiilis, aprikoosi ja šokolaadi tort, ning muid traditsioonilisi roogasid, mida õpetasid piirkonna tippkokad. Lisaks toimusid veinimõisate külastused Barbaresco ja Barolo piirkonnas, kus saadi sügavuti teada Itaalia veinide valmistamise traditsioonidest.

Kogetu mõjutas Herkkit ka isiklikul tasandil: „Itaalias Albasse sattudes oli silmatorkav, et kiirtoidukultuur praktiliselt puudus ning toorainete kvaliteet ja tervislikkus olid au sees. See mõtteviis on midagi, mida võiksime rohkem Eestis juurutada.“

Koolituse viis läbi Alba Accademia Alberghiera koostöös Bocuse d’Or Itaalia Akadeemiaga ning õpirännet aitas korraldada ja rahastada Erasmus+ programm

Vaata ka allolevat video kokkuvõtet ning pildigaleriid! 

Sarnased postitused