Reedel Eesti Vabariigi 99. aastapäeva presidendi vastuvõtul suupisteid valmistanud Pärnumaa neiu Kristiina Sireli peopäeva emotsioonid on ülevad. “Presidendi kantselei peakokk Taigo Lepiku professionaalsel juhendamisel sujus söögivalmistamine ääretult ladusalt ja kogu vastuvõtu köögitoimkond oli võrratu,” jagas muljeid 18aastane Pärnumaa kutsehariduskeskuse kokaõpilane.
Peale Kristiina valmistasid suupisteid teisedki mullu Eesti noorkoka, noorkondiitri, koolikoka konkursside võitjad ja seitse tippkokka. “Tippkokkadega üheskoos suursuguse peo tarvis toitu valmistada oli mulle hindamatu kogemus. Esiti tekitas suur meedia tähelepanu minus veidi ärevust, kuid oma ala proffidega töötamine kasvatas hoopis enesekindlust ja avardas silmaringi,” tõdes Kristiina.
Kui enne 24. veebruari pidid vastuvõtul pakutavad maitsed jääma saladuseks, võis Kristiina nüüd rääkida lähemalt, milliste maitsvate hõrgutistega külalisi kostitas. “Sel aastal väärtustati eriti Eesti toorainet. Esindatud olid paljud Eesti piirkonnad. Valmistasime üle 18 000 suupiste, millest enamik olid soolased,” selgitas ta.
Kristiina käe all valmisid maitsvad peedikorvikesed, veiseliha tikuvõileivad ja mahe lambamaksapasteedi karask. “Peedikorvikesed ja lambamaksapasteedi karask osutusid väga menukateks. Osa peolisi tuli mind isegi tänama maitsvate suupistete eest ja uuris, kuidas peoroad valmisid,” meenutas noorkokk.
Sel aastal väärtustati eriti Eesti toorainet. Esindatud olid paljud Eesti piirkonnad. Kristiina Sireli
Traditsiooniliste toitude kõrval pakuti külalistele uudsemaidki näkse. “Vastuvõtu köögitoimkonnas sain esimest korda pullimune proovida. Minu meelest oli tegemist väga huvitava komponendiga, millega ilmselt muidu polekski kokanduses kokku puutunud,” arutles neiu.
Kristiina kiitis Pärnu kutsehariduskeskuse õppejõude, kes aitasid tal suursündmuseks valmistuda ja olid igal sammul toeks. “Ma olen väga tänulik Pärnu kutsehariduskeskuse teenindusosakonnale eesotsas Taisi Talviste, Marina Madissoni ja Sergei Tšekmarjoviga. Suuresti tänu neile olen selle suure kokanduskogemuse võrra rikkam,” sõnas ta.
Merilin Tipp (Pärnu Postimees, 28.02.17)