Noor Meister 2020, parima noore koka väljaselgitamine toimus kahel järjestikusel päeval 24.-25.11.20 Haapsalu Kutsehariduskeskuses (HKHK), põhikorraldajaks Haridus- ja Noorteamet. Meie kooli esindas suvel koka eriala lõpetanud, praegu kondiitri eriala omandav, Maria Rezev.
Kevad 2020
Valmistasime võistlejat ette märtsis 2020 toimuma pidanud vabariiklikuks kutsemeistrivõistluseks. Viiruse tulek muutis kõik Oktoobris saadetakse koolidele täiesti uue võistlusülesandega juhend. Kaalusime, kas üldse võistlema minna. Ülimalt kahju oli panustatud ajast, ressurssidest.
Juhendamine
Sitke, eesmärgikindel kuid kalaga end mitte kindlalt tundev õppija harjutab mõned korrad õppeköögis kala fileerimist. On pisaraid ja pikki õhtuid. Samaaegselt tuleb jõuda tööle, hoida korras kondiitriõpingud, sobitada juhendajatega ühiseid aegu.
Vahepeal, on mõlemad juhendajad kohustatud viibima eneseisolatsioonis. PKHK peakokk Urmas Einbaum hangib kala ja aitab võistlejat fileerimises
Poolfinaal 24.11.2020
Päev HKHKs algab 8.00 hommikusöögiga.
Teatavaks tehakse võistluse kala, milleks on koha ning kohustuslikud üllatustoorained. Nendeks on rucola ja halvaa. 10 minutit on aega toorainete menüüga sobitamiseks ja menüü sõnastamiseks ja siis - START.
Nendel võistlustel saab aeg meie vaenlaseks.
Võistlusülesanne
20 minutiga tuleb perfektselt fileerida kaks koha. Marial õnnestub see ideaalselt.
Lisaks. Võistlejad valmistavad ja serveerivad 3 tunni jooksul etteantud toidukorvi põhjal:
- 6 eelrooga consomme de poisson, lisandiks täidetud pasta
- 6 desserti, mille kohustuslik peakomponent on crème bavaroise, lisandiks vähemalt 1 kaste ja 2 kaunistuselementi
Meie menüü: kohakonsomee, koha- rucolatäidisega tortellooni, tillibrüleekreem, astelpajuga marineeritud shallot. Suitsutatud crème bavaroise, pohlamousse, vanillipirn, karamelli- astelpajukaste, mandli-halvaatolm.
Hoiame hinge kinni … kas pääseme 5 parima hulka … Pääseme.
Meie eelroa ja desserdi maitsed hinnatakse päeva parimaks!
Maria lõpetab poolfinaali II kohaga!
Aega antakse napilt, vaid 30 minutit, et pimekorvi põhjal planeerida finaali roog. Meie finaali menüüs: madaltemperatuuril küpsetatud kohafilee, friteeritud koha-seenepall, valge veini kaste, karamelliseeritud juurseller, juursellerikreem, porgandikorvike, paprikaõli.
Päev lõpeb 21.00. Kool läheb valve alla, meil palutakse lahkuda õpilaskoju, kus ööbime.
Finaal 25.11.2020
8.00 hommikusöök. 9.00 võistluspäeva algus. Õhk särtsub pingest…
Viit võistlejat hindab 3 köögikohtunikku, 3 maitsekohtunikku ja 3 toidu välimuse kohtunikku. 5:9.
Peaaegu kõik sujub ootuspäraselt.
Kõlama jäävad kohtunike kordused: maitsete balanss, struktuur, värvid, säästlikkus, jäätmekäitlus.
Autasustamine
Maria pärjatakse parima kalafileerija tiitliga.
Võidame III koha ülipingelises võistluses.
Täname meie head koostööpartnerit, vilistlasest peakokka Herkki Ruubelit Maria juhendamisel!
Supper! Aitäh, sihikindel ja sitke Maria!
Taisi Talviste - kutseõpetaja ja Maria juhendaja