Eesti tiim astub täna võistlustulle maailma suurimal kokkade võistlusel
Eile algas Norras Trondheimis ühe oluliseima ja raskemini võidetava kokkade võistluse Bocuse d'Or Euroopa voor, milles osaleb 20 praegu Euroopa parimat kokka. Eesti meeskond alustab täna teisel võistluspäeval võistlemist esimesena kell 10:00 (Eesti aja järgi).
Pooled Euroopa vooru läbinutest pääsevad järgmisel aastal Lyonis Prantsusmaal toimuvasse finaalvooru.
Eestit esindab sel aastal võistlusel Rondeau by ID privaatkokk Ivan Derizemlja. Ivani abikokk on aasta noorkokk 2023 Aljona Koch ja treeneriks Emmanuel Wille, kes on varasemaltki Bocuse d’Or võistluseks ette valmistanud kandidaate nagu Vladislav Djatšuk ja Dimitri Haljukov.
Eesti kandidaat Ivan Derizemlja: “Oleme treeninud veidi üle poole aasta, kõik on läinud plaanipäraselt ja suur töö on seljataga. Eks veidi ärevust on võistluse eel ikka hinges, aga üldjoontes tunnen ennast positiivselt.”
Ivan on ennast varem tõestanud nii Eestis kui välismaal. Ta on töötanud restoranides Piparmünt, CRU ja Mosaiik. Lisaks harjutas ta Soome restoranis Olo ja oli Taanis chef de partie Svinkløv Badehotel’is.
Tiimi treener Emmanuel Wille: “Seekordset kohustuslikku toorainet on väga keeruline käsitleda, aga Ivan on olnud pühendunud, loominguline ja intensiivselt harjutanud. Oleme pannud kõik sekundi täpsusega paika ja lahinguks valmis.”
Eesti tiim peab viie ja poole tunni jooksul sooritama kaks ülesannet: esitlema 14-liikmelisele žüriile võistluskandikut ja pakkuma enda koostatud menüüd. Kohustuslikeks tooraineteks on skrei ehk Põhja-Euroopa must tursk, Lofoteni maakonna kammkarbid, kuivatatud tursk, põhjapõdra erinevad osad ja Norra tuntud brändi Linie Akvaviit.
Eesti tiimi võistluskandiku märksõnadeks on eesti maitsete jätkusuutlikkus, traditsioonide ja kvaliteedi rõhutamine ning eheda kohaliku toidukultuuri tutvustamine.
Igat riiki esindab rahvusvahelises žüriis üks liige. Eestit esindab maitsekohtunike seas sel aastal Pärnumaa kutsehariduskeskuse kutseõpetaja ja tippkokk Herkki Ruubel.
SIIT leiate pildi- ja videomaterjali. Autor on Johannes Arro.
Võistluse otseülekannet saab vaadata Bocuse d´Or´i kodulehelt ning jälgida ja kaasaelada ka Bocuse d’Or Eesti Facebooki lehel ja Instagramis.
Projekti kaasrahastab Euroopa Liit ning Regionaal- ja Põllumajandusministeerium.
Lugupidamisega
Dimitri Demjanov
Bocuse d’Or Eesti president
Küsimuste või erisoovide korral palume ühendust võtta tiimi koordinaatoriga –
Foto: Johannes Arro