Karl-Kristohver Klaassepp: Mulle meeldib suhelda

Kui satute Pärnus Hedon SPA hotelli esimese korruse hubasesse baari, siis võib juhtuda, et teid teenindab rõõmsameelne noormees, kellega põgusagi suhtlemise järel on tunne, et olete sinna tagasi oodatud. Teid on siis teenindanud Karl-Kristohver Klaassepp, kes on oma tööoskused saanud Pärnumaa Kutsehariduskeskusest, kus lõpetanud restoraniteenindaja eriala.

„Läksin kutsekooli, kui töötasin samal ajal restoranis hommikusöögi teenindajana ja mõte oli, et lähen õppima automehaanikuks või ehitust,“ meenutab ta erialavalikut. Vastuvõtukomisjonis sai tema sõnul mõtteid põrgatades hoopis teine valik tehtud.

Väga hea seltskond

Kui jutuajamisel selgus, et talle meeldib suhelda, pakuti, et ta võiks proovida teenindajaks õppida ja kui see valik ei meeldi, on võimalik eriala vahetada. „Meeldis,“ ütleb Karl-Kristohver. Veerandsaja kursusekaaslasega, kelle seas vaid kaks noormeest,  tekkis väga hea seltskond, kellest mõnega suhtleb ta nüüdki, peale lõpetamist.

„Mulle meeldivad inimesed, meeldib suhelda,“ nimetab ta peamiseks oma õnnestunud erialavaliku kohta. Hiljuti kuus kuud Põhja-Norras ühel väikesel saarel töötamise järel tunnistab ta, et pisut raske oli vaid see, et inimesi oli seal liiga vähe. Mida rohkem on ta ümber inimesi, seda mugavamalt ta ennast tunneb. Norrasse praktikale sattus ta esmakordselt Erasmus programmi kaudu Pärnumaa KHK-s õppides. Mullu jaanuaris kutsuti teda tagasi ja siis juba restorani juhatama.

„Enne kui ma saarelt ära tulin, tegin neile uue loetelu, mille järgi töötajaid valida, et neil oleks lihtsam,“ räägib Karl-Kristohver tunnistades, et ei suuda rohkem olla nii vaikses kohas. Aga Norra tööpakkumistega hoiab end kursis, sest tunneb, et pole veel seotud ühegi kohaga sajaprotsendiliselt.

Noore Meistri võistlused

Eestis korraldatakse igal aastal kutseõppuritele Noore Meistri nime all  erialaoskuste võistlusi. Need on kujunenud eelvooruks, kus selguvad parimad, kes pääsevad edasi rahvusvahelistele  võistlustele. 2022. aastal võitis Noore Meistri esikoha Karl-Kristohver. Gdanskisse sõitis Eestit esindama napi vahega 2. koha saavutanud Karolina Lass, kes võitis Tallinnas toimunud EuroSkillsi restoraniteeninduse valikvõistluse Karl-Kristohveri ees.

Sel aastal läheb Karl Kristohver Noore Meistri võistlustele oma eriala kohtunikuna. Võistlusi korraldab Pärnumaa KHK vilistlane ja rahvusvaheliselt korduvalt edukalt võistelnud Erik Tammeleht. 

„Ma olen Erikule meeletult tänulik õpetamise eest,“ räägib Karl-Kristohver. „Tol aastal, kui ma võistlesin ja võitsin, käisime Tallinnas veel eraldi Eriku juures õppimas ja ma sain temalt meeletult innustust.“ Ta selgitab, et üks asi on klassikaline teenindamine, aga hoopis teine asi on seejuures lauas istujatega suhtlemine, selgitamine ja  näitamine, mida teed, ning küsimustele vastamine nii, et isegi kurk võib lõpuks kuivada.

 

Ise õpetama

Sel aastal õpetab ta Pärnumaa KHK tüdrukutele, kes valmistuvad Noore meistri võistlusteks, paljusid väikseid, kuid olulisi detaile teenindaja töös. Pisidetailid annavad võisteldes eeliseid. „Mul peaks just valmis saama neile juhend, väike meelespea, mida ja kuidas teha,“ ütleb ta ja kiidab tublisid harjutajaid, kes võistlema lähevad. „Visuaalne pool on oluline, tehnika oskused järgmine asi. Ja muidugi naeratus on sellel võistlusel hästi palju määravaks,“ lisab ta oma kogemustest.  „Esimesel aastal, kui ma võistlemas käisin, öeldi meile: palun naeratage, te kõik olete justkui matustel,“ toob ta näite, kus see, kes suutis naeratada, sai punktidega teistest ülekaalu. „Suhtlemine, naeratamine, šõu elemente on selles töös palju,“ räägib Karl-Kristohver. „Kui hakkad veini pakkuma, siis räägid, kus see mari kasvab, ja siis serveerid,“ toob ta näite ja kiidab oma kooli kutseõpetajaid Peepu (Peep Peetersoo)  ja Hiiet (Hiie Põldma), kes õpetavad, kuidas esineda ja mida rääkida.

Karl-Kristohver räägib soojalt ka oma Ammende restoranis töötamise ajal seal peakokaks olnud Herkki Ruubelist, kes nüüd on Pärnumaa KHK õpetaja. Ta on nõudlik, ootab, et sa annad endast  maksimum, iseloomustab ta Ruubelit, kellelt õppis täpsust ja distsipliini.

„Punktuaalsus,“ ütleb Karl-Kristohver lühidalt selle kohta, mis on tema erialal oluline. „Hästi palju pead oskama detaile kirjeldada ja näidata. Pead suutma koka loodud kunsti, mis on  taldrikul, oma sõnadega edasi anda.“

Räägime ka karjäärivõimalustest ja sellest, kuhu võib jõuda restoraniteenindaja ametis. „Kui alustad hommikusöögi juures, saad õhtul ka olla kohal ja aidata,“ pakub ta kõigepealt. „Hiljem töötada sealt edasi, võid saada vahetuse vanemaks, seejärel restorani juhatajaks. Selle töö kõrvalt on võimalus käia kursustel ja näiteks siis sommeljeena võtta endale tööd lisaks – võimalusi on hästi palju.“

Karl-Kristohver ütleb, et tal on hea eriala, kus tekib ka päris palju vaba aega. See tundub uskumatu ja talle endalegi näis algul, et vaba aega üldse ei ole, aga tegelikult tekib seda nii palju, et päris hästi saab kursustel käia ja juurde õppida. Tema lõpetas äsja sommeljeede baaskursuse ja plaanib sügisel juurde õppida.

Ta ei tee saladust oma tulevikuplaanist: „Mu lõppeesmärk olekski olla õppejõud kutsekoolis.“

Annika Poldre

ÜLDANDMED

Koordinaadid N58.385768, E24.540174
Registrikood 70006369
Tehingupartneri kood 007001
Arveldusarve: Rahandusministeerium
SEB: EE891010220034796011
Swedbank EE932200221023778606
Luminor bank EE701700017001577198
Viitenumber (arved): 2800082789
Viitenumber (toetused): 2800047737
E-arved (info)

Andmekaitse: Bert Blös (Privanor OÜ)
andmekaitsespetsialist[at]privanor.ee
(+372) 5379 4636

KONTAKTID

Üldtelefon (+372) 442 7888
Direktor (+372) 445 9467
Õppekorraldus (+372) 5695 2568
Sisseastumine (+372) 5688 9840
Täiendus- ja ümberõpe (+372) 445 1968
A-korpuse valvelaud (+372) 445 9464
Õpilaskodu valvelaud (+372) 445 1965
Õpilaskodu juhataja (+372) 58607746
Raamatukogu (+372) 5682 0189
Kooliõde (+372) 445 9463, (+372) 5344 5246
Kõigi töötajate kontaktid (link)

PÄRNUMAA KUTSEHARIDUSKESKUS | Niidupargi tn 12 | Pärnu | 80047 | tel +372 4427888 | parnumaa[at]hariduskeskus.ee
Küpsiste kasutamine ja privaatsuspoliitika

Meie veebileht kasutab parema kasutajakogemuse tagamiseks küpsiseid

Vaata lähemalt